Delen met:

Wat is erger voor kinderen: scheiden of ruziemaken?

Dit is met stip het meest lastige punt voor ouders die sterk twijfelen aan hun relatie. Wat is slechter voor de kinderen: uit elkaar gaan of elkaar de tent uit blijven vechten? Het lijkt kiezen uit twee kwaden. Maar wat mensen vaak niet beseffen: een scheiding lost het onderliggende probleem niet op!

Kinderen zijn onze toekomst. Het loont dan ook de moeite om even stil te staan bij de vraag welk voorbeeld wij als ouders willen zijn voor onze kinderen, als het gaat om verbintenissen aangaan met andere mensen. Kunnen wij als partners echt niet verder? Was de keuze voor elkaar een vergissing? Of zien we op dit moment geen andere uitweg dan scheiden, maar zijn we het aan ons gezin verplicht ervoor te vechten en uit te zoeken wat er aan de hand is?

Niet wat je zegt, maar wat je je doet, is wat kinderen overnemen

Het is bekend dat kinderen van gescheiden ouders makkelijker scheiden. Net zoals kinderen van ouders die ervoor hebben gevochten dat ook als voorbeeld meenemen.

Als je in de ogen van je kinderen alles aan je relatie hebt gedaan en je besluit elkaar los te laten, omdat je elkaar een beter leven gunt, zal het effect van die beslissing op jullie kinderen anders zijn dan wanneer je al ruziënd en scheldend uit elkaar gaat. Kinderen kopiëren gedrag makkelijker dan dat ze overnemen wat je zegt.

Het is bekend dat kinderen van gescheiden ouders makkelijker scheiden. Net zoals kinderen van ouders die ervoor hebben gevochten dat ook als voorbeeld meenemen.

3 dingen die je kunt doen voor je kinderen, als je het echt niet meer ziet zitten:

  • Stop allereerst met vechten waar de kinderen bij zijn.
  • Zoek hulp om jullie conflict helder te krijgen en samen op te lossen. Elke conflict, dus ook dat van jullie, bestaat bij de gratie van een gezamenlijk belang.
  • Kijk tegelijkertijd op de site van Villa Pinedo naar de impact van scheiden op kinderen. Dat voorkomt overhaaste beslissingen.

Ruziemaken en scheiden zijn voor kinderen even erg

Op de vraag wat erger is, scheiden of ruziemaken, is mijn antwoord steevast beiden!

Maar de impact van scheiden of ruziemaken op kinderen kun je beperken door je bewust te zijn hoe je dat doet. Hoe ga je met elkaar om, hoe maak je ruzie als volwassenen, hoe leggen we een ruzie bij, wat communiceren we met de kinderen als we er niet uitkomen. Zo voorkom je dat kinderen de dupe worden van jullie ruzies of scheiding.

Wil je meer weten, laat je telefoonnummer achter en ik bel terug.

Ik wil kennismaken

Na een kennismaking weet jij of je met mij wilt werken.
Ik weet of ik jullie kan helpen.
Een kennismakingsgesprek verplicht tot niets, is kosteloos en 100% vertrouwelijk!

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: