Delen met:

Kinderen bij een echtscheiding, hoe voorkom je schade

Het is algemeen bekend dat een scheiding heel traumatisch kan zijn voor kinderen. Het verdriet, schuldgevoelens, gevoelens van machteloosheid en eenzaamheid dragen kinderen soms jaren, zo niet hun hele leven met zich mee. Hoe voorkom je als ouders zoveel mogelijk dat kinderen beschadigd raken door jullie relatieproblemen of scheiding? Het allerbelangrijkste advies is wellicht, bezint eer ge begint. Handel niet vanuit de emotie, maar probeer dat vanuit een rustiger en rationeler perspectief te doen.

Wat gebeurt er met kinderen als ouders ruziemaken?

Elke keer wanneer jullie ruziemaken en in de emotie roepen dat het zo niet langer gaat, heeft dat een enorme impact op kinderen. Ook wanneer ze boven op hun kamertje het geruzie aanhoren, wellicht met harde muziek aan of een kussen over hun hoofd, om het niet te laten binnenkomen.

Realiseer je dat de eerste keer dat een kind jullie hoort zeggen dat het zo niet meer gaat, hun wereld al instort. In één klap is het vertrouwen weg en ontstaat er angst en onzekerheid over de toekomst.

Er komen allerlei vragen: wat als ze echt gaan scheiden? Bij wie moet ik dan wonen, papa of mama? Moeten we dan verhuizen? Moet ik naar een nieuwe school? Raak ik mijn vrienden kwijt? Vragen waarop ze geen antwoord krijgen, maar die hen wel uit hun slaap houdt en die kunnen leiden tot problemen op school, met vrienden etc. En jullie ondertussen beneden maar schreeuwen….

"Realiseer je dat de eerste keer dat een kind jullie hoort zeggen dat het zo niet meer gaat, hun wereld al instort. "

Felle ruzies veroorzaken diepe littekens

Felle ruzies veroorzaken diepe littekens. Na het verdriet komen gevoelens van boosheid en de ervaring dat jullie als ouders, die er altijd waren en vertrouwd waren, er nu ineens niet meer samen zijn voor hen.

Het duurt jaren zo niet een leven, voordat ze jullie weer op dat diepe niveau gaan vertrouwen. En nog erger: het is bekend dat kinderen van gescheiden ouders zelf later ook moeite hebben duurzame relaties aan te gaan.

7 concrete handvatten om schade aan kinderen zoveel mogelijk te beperken

Kinderen hebben allang gevoeld dat er iets niet pluis is. De beste geruststelling is ze in dat gevoel te bevestigen door uit te leggen wat er aan de hand is. Hoe kun je dat concreet doen?

  1. Speel open kaart en wees reëel. Wek geen valse hoop, want die komt keihard terug!
  2. Leg uit dat net als lief zijn voor elkaar, ruziemaken ook bij het leven hoort. En dat jullie samen zoeken naar een oplossing en het weer goed willen maken.
  3. Als kinderen horen dat jullie ruziemaken, leg dan uit dat zij er niets aan kunnen doen en er geen schuld aan hebben. Leg uit dat jullie een meningsverschil hebben, dat je even boos bent op elkaar en dat jullie bezig zijn daar weer uit te komen.
  4. Als kinderen horen of zien dat jullie ruziemaken, laat dan ook horen en zien dat jullie het weer hebben bijgelegd. Dat stelt meer gerust dan alleen zeggen dat je het weer hebt bijgelegd.
  5. Als het echt niet meer wil: zeg dat je iemand gaat vinden die jullie helpt het probleem op te lossen en jullie helpt het weer bij te leggen. Dat hoeft niet te betekenen dat jullie bij elkaar blijven, maar wel dat er minder ruzie is en er geef geen valse hoop ontstaat.
  6. Door alles heen: benadruk dat jullie ruzie niet over hen gaat of door hen is ontstaan! Dat er iets is waar jullie het nog niet over eens kunnen worden, maar wat helemaal losstaat van de kinderen.
  7. Vraag of ze iets van jullie nodig hebben en laat weten dat jullie van ze houden, wat er ook gebeurd!

Of je nu conflicten of relatieproblemen wilt oplossen of wilt scheiden, geef het goede voorbeeld aan je kinderen en neem je verantwoordelijkheid voor de impact daarvan op hen.

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: