Delen met:

Hoe voorkom je dat kinderen de dupe worden van jullie scheiding

Het is algemeen bekend dat niet de scheiding zelf, maar de manier waarop de scheiding verloopt, bepalend is of kinderen beschadigd worden of niet. Wat maken zij door sinds jullie eerste ruzies? Hoe traumatisch is dat voor hen? Wat zijn de gevolgen op korte en lange termijn? Maar bovenal, wat kunnen jullie doen om schade te voorkomen?

Ouders zijn in alles een voorbeeld voor kinderen, ook in ruziemaken

Het is goed om te beseffen dat kinderen gewoon twee ouders in hun leven willen. Twee ouders die van hen houden, die trots zijn als er iets is gepresteerd en troosten bij verdriet.

Twee ouders die laten zien hoe je liefdevol en begripvol met de ander omgaat, maar ook ouders die je leren hoe je ruziemaakt, boos bent en dan de ruzie weer bijlegt!

Kinderen hebben het universele recht om in een veilige, warme en vertrouwde omgeving op te groeien. En daar hoort het omgaan met emoties en conflicten bij. Er is niks mis met ruziemaken. Er is wel veel mis met de manier waarop mensen dat in het algemeen doen. Volwassenen en ouders zouden moeten leren hoe ze op een góede manier kunnen ruziemaken. Dan beschadig je de kinderen niet, en leer je hen direct hoe zij dat ook kunnen doen. Want jullie zijn in alles, dus ook hierin, een belangrijk voorbeeld voor je kinderen!

Er is niks mis met ruziemaken. Er is wel veel mis met de manier waarop mensen dat in het algemeen doen.

De directe gevolgen van ruziemaken en een vechtscheiding

Ruziemaken, emotioneel boos op elkaar reageren en roepen dat je wilt scheiden of het niet meer ziet zitten, maakt meer en langer iets kapot dan je denkt. Na de eerste schok denken de meeste kinderen al snel dat het aan hen ligt dat jullie niet meer van elkaar houden.

Ze gaan vanuit dat schuldgevoel een negatief zelfbeeld ontwikkelen, komen in een neerwaartse spiraal terecht en gaan aangepast gedrag vertonen. Dit leidt soms tot het pesten van andere kinderen of gepest worden. Schoolresultaten die eronder leiden. Gevoelens van minderwaardigheid resulteren vaak in negatief gedrag of een sociaal isolement.

Is schade aan de kinderen überhaupt te voorkomen? Of is het alleen te beperken?

Zoals ik al eerder zei: “Er is niks met ruziemaken in het bijzijn van kinderen. Het maakt alleen alles uit hoe jullie dat doen en hoe je de ruzie weer bijlegt.

Vooral dat laatste is essentieel. Zodra jullie merken dat jullie je conflicten niet (meer) kunnen bijleggen, is het verstandig dat te beseffen en te normaliseren. Het is heel menselijk om het even niet te weten en geen oplossing te zien. Het is onmenselijk om elkaar daarvoor de tent uit te vechten.

Een manier om ermee om te gaan is bijvoorbeeld door met de kinderen te bespreken dat jullie het niet goed zelf kunnen oplossen en er bijvoorbeeld een ‘ruzieoplosser’ bijhalen. Zelfs wanneer jullie je zelfbeheersing al een keer hebben verloren. Wanneer kinderen zien dat beide ouders verantwoordelijkheid nemen voor hun ruzies, is dat niet alleen een geweldig voorbeeld, maar ook een enorme geruststelling voor de kinderen.

Geef het goede voorbeeld en stel kinderen gerust

Kort samengevat kun je stellen dat de negatieve gevolgen van scheiden, op de korte en langere termijn, zijn te beperken door als ouders de verantwoordelijkheid te nemen voor de manier waarop je als volwassenen met elkaar omgaat. Juist in moeilijke tijden. Hiermee geef je het goede voorbeeld en stel je kinderen gerust!

Wil je meer weten? Laat je telefoonnummer achter en ik bel je terug.

Ik wil kennismaken

Na een kennismaking weet jij of je met mij wilt werken.
Ik weet of ik jullie kan helpen.
Een kennismakingsgesprek verplicht tot niets, is kosteloos en 100% vertrouwelijk!

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: