Delen met:

Hoe gezond is mijn relatie? (2/2)

Deel 2/2 over ongezonde patronen die een gezonde relatie verzieken

Toen jullie elkaar leerden kennen, sloeg de vonk snel over. Maar jullie staan al lang niet meer in vuur en vlam. Waar zijn jullie elkaar kwijtgeraakt? Komt dit nog goed? In deel 2 lees je over een tweede signaal dat erop wijst dat jouw relatie serieus extra aandacht kan gebruiken.

Het tweede signaal: elkaar gevangenhouden in oude patronen

Dit signaal is moeilijker te duiden en eigenlijk ernstiger dan het eerste signaal. Met partners die elkaar gevangenhouden in oude patronen, bedoel ik dat ze elkaars gedrag maar op één manier uitleggen/ interpreteren en dat ze niet of nauwelijks groei of verandering toestaan. De interactie wordt in die situaties vaak zwaar. Er is nauwelijks ruimte voor humor of relativering. Hoe langer dit aanhoudt, hoe moeilijker het te veranderen is.

Herken je dit?

De man:

“Zij heeft alleen maar aandacht voor haar mobieltje. Het lijkt wel of de hele wereld daarin zit. Zelfs als we thuis op de bank zitten, is ze met dat ding bezig. Ze negeert me totaal!”

De vrouw:

“Hij besteedt totaal geen aandacht aan me. Na het eten ploft hij op de bank en gaat de tv aan. Dan ga ik maar wat op internet surfen en Facebooken.”

Dit lijkt onschuldig. Maar duurt dit langer, dan loopt de frustratie op. Tv, mobieltjes en social media zijn relatiekillers. Ongemerkt creëer je de gewoonte er veel op te zitten en is er geen verbinding met de mensen in je omgeving.

Als je ergens over wilt praten, maar in plaats daarvan ga je tegen je zin in tv kijken, dan ben je ontrouw aan jezelf en uiteindelijk ook aan je relatie.

Hoe maak je kenbaar aan je partner waar je behoefte aan hebt?

Veel stellen hebben er moeite mee elkaar te vertellen waaraan ze echt behoefte hebben. Wat feitelijk in de weg zit, zijn jouw gedachten over de ander (‘ze luistert toch niet’, ‘het interesseert hem toch niet’, ‘ze zal wel weer moe zijn’, etc.). Die gedachten maken de drempel zo hoog dat ‘laat maar, het heeft toch geen zin’ het excuus wordt om geen gesprek te beginnen. De dood in pot…

Wat kun je doen? 5 tips!

  • Kijk eens bewust naar jullie situatie? Herken je dat tv/Netflix, mobieltjes en social media relatiekillers zijn op het moment dat jullie er niet samen op de bank van kunnen genieten?
  • Geef elkaar de ruimte, gun elkaar een avondje voor jezelf.
  • Gun elkaar een avondje met elkaar, dus zonder kinderen. Twee keer per maand is echt geen luxe!
  • Maak je behoefte aan je partner kenbaar. Als je ergens over wilt praten, maar in plaats daarvan ga je tegen je zin in tv kijken, dan ben je ontrouw aan jezelf en uiteindelijk ook aan je relatie.
  • Als de ander ‘geen zin heeft’ of ‘moe is’, en dat heb je inmiddels vaker gehoord dan je zou willen, dan wordt het serieus tijd voor groot onderhoud.

Het is nog niet te laat, dus doe jezelf een lol. Kom eens kennismaken. Je hebt wat te verliezen…

Ik wil kennismaken

Na een kennismaking weet jij of je met mij wilt werken.
Ik weet of ik jullie kan helpen.
Een kennismakingsgesprek verplicht tot niets, is kosteloos en 100% vertrouwelijk!

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: