Delen met:

Hoe gezond is mijn relatie? (1/2)

Deel 1/2 over ongezonde patronen die een gezonde relatie verzieken

Toen jullie elkaar leerden kennen, sloeg de vonk snel over. Maar jullie staan al lang niet meer in vuur en vlam. Na al die jaren is het vuur flink gedoofd. Het lijkt niet te lukken samen nog gelukkig te zijn. Waar zijn jullie elkaar kwijtgeraakt? Is het vuur weer aan te wakkeren of is het te laat?

In 2 blogartikelen licht ik belangrijke signalen toe, die aanleiding zijn om serieus aandacht te besteden aan je relatie. Doe je dat niet, dan is de kans levensgroot dat de vlam verder uitdooft en luid je het einde van je relatie in. Wat zijn vroege signalen die erop wijzen dat jouw relatie aandacht nodig heeft?

Het eerste signaal: een gevoel van teleurstelling

Het eerste signaal is vaak een subtiel gevoel van teleurstelling bij (een van) de partners. Dit kan een gedachte zijn, gevolgd door een gevoel. Het wordt veroorzaakt door een (te hoge) onuitgesproken verwachting van de een naar de ander. Dit gevoel/deze gedachte nestelt zich als een virus in je en wacht als het ware op een volgende trigger om naar boven te komen.

Herken je dit?

De man: “Ik had problemen op mijn werk en wilde daar graag met haar over praten. Maar iedere keer als ik thuiskwam, was zij chagrijnig en hield ik mijn mond dus maar…”

De vrouw: “De kinderen waren de hele dag druk en lastig. Elke keer als hij thuis kwam wilde hij alleen maar over zijn werk praten. Werk moet je toch niet mee naar huis nemen? Hij kan mij toch ook ondersteunen met de opvoeding?”

Door de begeleiding van Eugène begrijpen we elkaar beter. We zien welke onderliggende behoeften er spelen in onze conflicten. De negatieve spiraal is doorbroken. Er is weer ruimte voor waardering en we kunnen weer op een positieve manier met elkaar praten.

- Annet, Apeldoorn

We waren de vermoeiende en pijnlijke ruzies meer dan zat. Gelukkig heeft Eugène ons op een anders spoor gezet. Door de manier waarop hij vragen stelt, hebben we van alles opgeruimd. Eindelijk is er weer rust, respect en ruimte voor liefde en intimiteit.

- Arjan, Hattem

Een negatieve spiraal die je niet wilt

Zo ontstaat een neerwaartse spiraal die maakt dat je de ander nog maar op één manier bekijkt: als de partner die alleen aandacht heeft voor zijn/haar eigen problemen en van de ander een luisterend oor verwacht.

Is dit beeld over de ander eenmaal ontstaan, dan is het vaak eenvoudig jezelf hierin te bevestigen. En wat je aandacht geeft, groeit…, dus dit negatieve beeld van de ander wordt alleen maar sterker.

Een gescheiden stel zei eens tegen mij: “Als we in die beginfase naar jou toegekomen waren, hadden we onze relatie na het gratis kennismakingsgesprek alweer op de rit kunnen hebben.”

Tja als het olielampje van je relatie brandt en je maakt geen tijd om naar de garage te gaan, kom je stil te staan. In het ergste geval draait je motor in de soep.

3 eenvoudige manieren om een negatieve spiraal te doorbreken:

  1. Laat de ander weten dat je ergens mee zit en dat je er graag over wilt praten.
  2. Vraag aan de ander om alleen naar je te luisteren. Leg uit dat je geen oplossingen verwacht, maar dat je je verhaal wilt delen. Dat is namelijk je behoefte: door je partner gehoord worden.
  3. Tot slot kun je, nadat je je verhaal hebt gedaan, informeren of de ander wellicht ook ergens mee zit. Probeer daar vervolgens alleen maar naar te luisteren! Het klinkt wellicht wat gekunsteld, maar je zult versteld staan wat de ander je allemaal te vertellen heeft, als jij je mond houdt, af en toe alleen maar doorvraagt en een keer belangstellend vraagt wat jij kunt doen om te helpen…

Als je dat lastig vindt, begrijp ik dat. Kom een keer praten, je hebt iets te verliezen…

Ik wil kennismaken

Na een kennismaking weet jij of je met mij wilt werken.
Ik weet of ik jullie kan helpen.
Een kennismakingsgesprek verplicht tot niets, is kosteloos en 100% vertrouwelijk!

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: