Delen met:

Gelukkig samen leven in vrijheid

Bestaat de ideale relatie, de gezelligheid van samen en de vrijheid van alleen?

Hoe mooi zou het zijn om in relatie te zijn waarin je je zelf kunt zijn, je vrij voelt om te zijn wie je bent zonder concessies? Waarin je kunt zeggen wat je wilt zonder angst om afgewezen te worden. Zonder gevoel van afkeuring.

Is dit wellicht het ideale doel van iedere relatie?

Wat vormt de ideale relatie...

dat jullie het slechtste of het beste in elkaar naar boven halen?

Velen zullen kiezen voor het laatste, we halen liever het beste dan het slechtste in elkaar naar boven. En als dat er is in jullie relatie, is dat van nature prachtig. Maar wat nu als je het punt hebt bereikt waarin jullie steeds vaker het slechtste in elkaar naar boven halen? Is het beste dan weg?

Samen verder

Wat als je het gevoel hebt dat jullie relatie niet meer het beste maar het slechtste in elkaar naar boven haalt..

Als gezinscounselor & relatie- en Life Coach zie ik dat als het ideale moment om aan jezelf en daarmee aan elkaar te werken. Je bent namelijk pas compleet je "pure zelf" als je ook je minder leuke kanten kunt en durft te laten zien. Bergtoppen bestaan immers ook dankzij dalen. De top is hoger naarmate het dal dieper. Dat geldt ook voor geluk. Dat is intenser naarmate je ook dieper verdriet durft en dus kunt voelen.

Dus wanneer je het gevoel hebt dat jullie het slechtste in elkaar naar boven halen, sta je voor de keuze:

1) de realiteit onder ogen zien en investeren in elkaar of

2) stoppen en een nieuwe relatie beginnen in de hoop dat die ander wederom het beste in jou naar boven haalt?


Wat is de beste strategie?

Wat is op termijn de beste oplossing er samen uit komen of stoppen en op zoek naar nieuw geluk?

gezinscounselingWe zijn geneigd om te kiezen voor geluk en denken dat daardoor het ongeluk vanzelf weg gaat. Veelal onbewust stellen we ons open voor die ander en voelen we ons afgescheiden van onze partner. Een reden te meer om weer verliefd te willen zijn. Maar meestal zul je uiteindelijk, na diverse pogingen en ontkenning, gaan ervaren dat je ook met die persoon het punt bereikt waarbij jullie minder leuke dingen in elkaar naar boven halen. En je gaat twijfelen....

Is er samen uit komen dan toch beter?

Door de begeleiding van Eugène begrijpen we elkaar beter. We zien welke onderliggende behoeften er spelen in onze conflicten. De negatieve spiraal is doorbroken. Er is weer ruimte voor waardering en we kunnen weer op een positieve manier met elkaar praten.

- Annet, Apeldoorn

We waren de vermoeiende en pijnlijke ruzies meer dan zat. Gelukkig heeft Eugène ons op een anders spoor gezet. Door de manier waarop hij vragen stelt, hebben we van alles opgeruimd. Eindelijk is er weer rust, respect en ruimte voor liefde en intimiteit.

- Arjan, Hattem

“Relatiegeluk op de korte termijn is het kunnen openstellen van je hart voor de ander en op de langere termijn in elkaars behoeften kunnen voorzien.”

Hoe komt het dat ik twijfel aan onze relatie?

Stel je staat op en het regent pijpenstelen...en je denkt bah wat een rotweer? Dan ervaar je een rotgevoel en het is de schuld van de regen. Maar wanneer je denkt fijn voor de tuin, zul je een beter of zelfs goed gevoel ervaren. Het maakt de regen niet uit wat je over hem denkt, regen blijft regen, ongeacht wat je er van vindt.

Dat werkt ook zo met mensen: die doen gewoon wat ze doen en jij hebt een keuze of je er iets van aantrekt of niet. Hoewel je dat misschien niet altijd zo voelt.

Indien je kunt inzien dat jouw gevoel het resultaat is van wat jij (onbewust) denkt, kun je inzien dat jij de enige bent die jou echt gelukkig kan maken, dat maakt je onafhankelijk van de ander en dat geeft een gevoel van vrijheid.

Wanneer je vindt en denkt dat de ander het slechtste in je naar boven haalt, en je voelt je rot. Heb je de keuze omdat aan te gaan of weg te lopen. Als je van dat gevoel af wilt kun je gaan wachten tot de zon gaat schijnen. Maar als je dat geduld niet hebt kun je zelf iets gaan doen. Een rotgevoel is namelijk een signaal van je lichaam dat er iets niet klopt in je denken. Vaak is dat jouw gedachte of mening over de situatie (rot regen) gebaseerd op eerdere ervaringen in je leven (het regent altijd als ik me rot voel).

Wil je dat echt? Afhankelijk zijn van iets buiten jezelf? Of dat je verleden een negatieve invloed heeft op het heden? Of wil je daar van los komen en het slechtste in jou, het beste van jou laten worden?

De onbevangenheid van vroeger waarvan je denkt dat hij weg is, is op zielsniveau altijd nog aanwezig. Maak vrede met je verleden zodat je kunt genieten van (elkaar in) het heden.

Hoe zelfonderzoek jou/jullie conflict kan helpen oplossen

Omdat we als kind al hebben aangeleerd de schuld van ons rotgevoel buiten onszelf te zoeken, houden we ongewild maar onbewust ons conflict in leven door niet kloppende gedachten over ons zelf en de ander: de negatieve en vicieuze cirkel.

Transformatieve conflictoplossing doorbreekt deze cirkel waardoor je het heden kunt zien zoals het is. Het is een laagdrempelige gespreksmethode waar emoties er juist mogen zijn. Tijdens gesprekken waar je alleen of samen bent wordt het aanwezige gevoel van onmacht en eventuele angst dat het niet meer goed komt, opgelost. Het haalt de angel uit jullie lopende conflict en opent de weg naar een betere toekomst. De bereidheid om naar je eigen gevoelens te kijken en deze te delen heeft invloed op de snelheid waarmee jullie een oplossing kunnen bereiken.

Door het slecht(st)e uit jullie relatie op een veilige en respectvolle manier te onderzoeken, kun je ontdekken wat jou het meest heeft geraakt en wat jouw triggers zijn, hoe ineffectief je zelf aangeleerde reactie is en hoe je onwillekeurig het slechtste in jezelf naar boven haalt. Wat je drijfveer is om dat te doen en eventueel waar dat is ontstaan. Je heelt jezelf en elkaar, waardoor je niet vanuit negatieve emotie maar van compassie en liefde voor elkaar tot nieuwe beslissingen kunt komen. En mocht dat scheiden zijn, dan niet door te vechten en pijn te leiden, maar door het inzicht dat elkaar loslaten uit liefde voor elkaar het beste in elkaar naar boven haalt.

Meer weten?Bel of mail gerust.

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: