Delen met:

Hoe overwin je angst in je relatie.

Angst is een helende emotie en onmisbaar voor groei in je relatie

We willen het liefst dat angst verdwijnt en we liefde en geluk ervaren. Angst heeft echter een functie, het is een signaal van ons lichaam dat we iets te helen hebben in onszelf. Waar angst vandaan komt en hoe je het kunt gebruiken om weer gelukkig te worden lees je in dit blog.

Angst is een helende emotie

De angst die we ervaren is de reactie van ons lichaam op iets dat we bewust of onbewust waarnemen. Ook een onbewuste gedachte kan een gevoel van angst veroorzaken. We hebben allemaal wel de ervaring dat we opstaan met een onverklaarbaar zwaar gevoel. Je hebt dan waarschijnlijk iets gedroomd en is er onbewust iets in jou geraakt. Iets uit het verleden dat geheeld wil worden. Dus als er geen directe aanleiding is voor angst, heb je waarschijnlijk iets uit je verleden op te lossen.

Angst is een signaal dat we iets te helen hebben

De angst voor eenzaamheid of machteloosheid zijn sterke signalen van ons lichaam dat er iets niet klopt. Wanneer je je in het nauw gedreven voelt, kan angst onbewust een afweer reactie oproepen. In het algemeen zijn we bang om iets te ervaren wat we liever niet willen. Waarom zouden we bepaalde dingen niet meer willen ervaren?

Waarschijnlijk omdat we die ervaring al hebben en dat pijn deed. Verlies is de grootste bron van verdriet, pijn en boosheid in ons leven. Mannen hebben vooral last van boosheid terwijl vrouwen het onderliggende verdriet makkelijker voelen. Als je wilt weten hoe dat komt vraag ik je te herinneren hoe vroeger werd gereageerd op verlies in je gezin van herkomst. Je niet aanstellen of flink zijn, een snoepje of aai uit medelijden....alles om je maar uit je verdriet te halen. Terwijl verdriet juist betekenis geeft aan dat wat je kwijt bent. En pijn juist het oordeel op je verlies en het verdriet is. Angst, verdriet, boosheid en pijn zijn nauw met elkaar verbonden. Onder boosheid zit altijd verdriet en daaronder de pijn van het niet kunnen en willen accepteren van het verlies.

Verlies hoort bij het leven

We houden van iets wat ons dierbaar is en dat maakt ons gelukkig. Totdat we het niet meer hebben. We beseffen vaak beter wat we hadden wanneer we het kwijt zijn. Het leven bestaat uit levenservaringen, geboorte, mooie dingen vinden, iets voor iemand kunnen betekenen maken ons gelukkig. Terwijl verlies, de (on)verwachte dood, iets kwijtraken, ons boos en verdrietig maken. Onze ouders hebben ons geprobeerd gelukkig te maken maar zijn vergeten ons te leren hoe om te gaan met boosheid en verdriet, en dat maakt ons onzeker en angstig voor de toekomst.

Hoe angst juist herhaling brengt

Stel je bent je dierbare of iets dierbaars verloren, de kans dat dat vroeg of laat gebeurd is levensgroot, eerst kon je je geluk niet op, en nu overheerst boosheid, machteloosheid, verdriet en de angst dat je er nooit meer overheen komt. Met wat geluk ontmoet je iemand die je over je verlies heen helpt of door je verdriet leid, maar vaak ook niet, dan moet de tijd de wond helen. Maar doet het dat?

Dat weet je gauw genoeg, wanneer je je hart weer helemaal open kunt stellen voor een nieuwe liefde heb je je pijn geheeld. Anders niet. Dan zal je angst om je nieuwe liefde kwijt te raken, jullie geluk overschaduwen. Die angst komt voort uit je onbewust eerder genomen besluit dat je het niet verdient, of dat je niet goed genoeg bent of je voornemen nooit meer een ondraaglijke pijn te ervaren. De angst maakt dat je je gedraagt op een manier die letterlijk niet hartelijk, niet liefdevol is. Je eenzaamheid en machteloosheid om de situatie niet te kunnen verbeteren maken je boos. Was de ander maar nooit in je leven gekomen, dan had je nu dit gevoel niet gehad. Je wordt verwijtend. E voor je het weet ben je weer alleen en zo herhaald de geschiedenis zich.

"Wanneer je pijn maar groot genoeg is, zal je voornemen om dat niet nog eens te willen meemaken en je afweer des te groter zijn, eenzame verbitterdheid ligt op de loer..."

Hoe kan angst me weer gelukkig maken?

Angst is een emotie die ontstaat na een gedachte over iets vervelends dat zou kunnen gebeuren. Het gaat altijd over de toekomst, maar de oorzaak ligt in het verleden. Eenzaamheid en machteloosheid zijn signalen dat je vanuit angst aan het leven bent en er sprake is van pijn in jouw verleden. Ben je bijvoorbeeld bang dat je de controle verliest? Een situatie met je aan de haal gaat? Dat zijn de laatste strohalmen van je brein die letterlijk wil voorkomen dat je ooit nog pijn ervaart. Als je dat echt wilt moet je op een eiland gaan zitten en je zelf buitensluiten van de wereld. Maar wanneer je weer geluk wilt ervaren in verbinding met je dierbaren, sta je voor de uitdaging om je pijn die dat verhinderd te helen. Dat is hard werken maar goed mogelijk.


Angst is een signaal dat we iets te helen hebben

Hoe heel je pijn?

Elke therapeut heeft de kennis, maar zelfs je oma wist het al: Delen is helen. Gedeelde smart is halve Smart. De wiskundigen onder ons weten dat het dan nooit nul wordt, gelukkig maar want zonder een centje pijn heeft intens geluk geen betekenis. Dus wanneer je een nieuwe liefde bent tegen gekomen, en je bent bang, deel je angst, stel je hart open, praat er over. Echte liefde zal je niet afwijzen of uitlachen. Deel je verdriet. Het is de vader in je die je erom veroordeeld. Besef dan dat jij ook de vader kunt zijn die inziet dat verdriet iets is dat je gewoon hebt. En dat verdriet bewijst hoeveel je om iets of iemand geeft en hoezeer je dat mist.

En ongeacht wie dat was en hoe je die- of datgene bent kwijtgeraakt: Ze zouden niets liever willen dan dat je weer gelukkig bent. Zonder angst voor de toekomst. Want die komt echt uit jezelf. Wanneer je dat kunt inzien, dat kunt accepteren, en daarover kunt praten, dan kun je pijn en verdriet delen, dan ben je jezelf met liefde aan het helen. Dat opent je hart, dan voelt je pijn zich gezien en gehoord, dan zal het minder worden. Geheid. Liefde overwint alles.

Blogartikelen die je misschien ook interessant vindt: